Z wielorakich badań wynika, że regularna aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności zmniejsza podatność człowieka na choroby – w przeciwieństwie do nieaktywnego trybu życia. Uważa się, że umiarkowany wysiłek fizyczny w istotny sposób wpływa na układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych.
Z uwagi na złożony charakter zależności między aktywnością fizyczną a funkcjonowaniem układu odpornościowego ważny jest odpowiedni dobór ilości i rodzaju ćwiczeń. Dotychczasowe wyniki badań wykazują, że umiarkowany trening wytrzymałościowy poprawia odporność, natomiast trening przeciążający organizm osłabia mechanizmy odpornościowe. Za stymulujący system odpornościowy uznaje się wysiłek o umiarkowanej intensywności, wykonywany codziennie przez co najmniej 30 minut, który nie powoduje przemęczenia, natomiast wykonywanie wysiłków o dużej intensywności, trwających ponad 90 minut, zwiększa podatność organizmu na infekcje. Osoby podejmujące aktywność fizyczną o dużej intensywności powinny zatem zadbać o odpowiednio długi czas odpoczynku.
Wysiłek fizyczny nie jest wskazany, gdy doszło już do rozwoju infekcji, której towarzyszą gorączka, wymioty, biegunki, bóle mięśni czy kaszel. Zaleca się nawet, aby ćwiczenia fizyczne rozpocząć dopiero po upływie dwóch tygodni od ustąpienia objawów choroby. Natomiast ćwiczenia o niskiej intensywności mogą wykonywać osoby mające niewielki katar czy ból gardła. W każdym przypadku należy słuchać swojego ciała.
SYROPY NA ODPORNOŚĆ
1. Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- sok z 2 cytryn
- 80-100 gram obranego imbiru
- 4 łyżki miodu
Wycisnąć czosnek przez praskę, imbir zetrzeć na tarce, dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać, odstawić na kilka godzin. W przypadku infekcji podawać 1 łyżeczkę rano i 1 wieczorem. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
2. Składniki:
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
Cebulę pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny i miód, odstawić na kilka godzin. Przecedzić przez sitko lub gazę – syrop gotowy. Podawać 2 łyżki stołowe na dobę. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.