Światowy Dzień Zdrowia został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia. Głównym przesłaniem tego święta jest zwrócenie uwagi na najważniejsze problemy zdrowotne dotyczące społeczeństw na całym świecie. Tematem przewodnim kampanii z okazji obchodów tego święta w 2017 roku jest depresja.
Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Badania dowodzą, że przewlekła depresja ma związek z niedoborem niektórych składników pokarmowych. Właściwa dieta w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju.
Z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia w MSCKZiU w Sanoku przeprowadzony został konkurs pt.: „Wiem co jem”. Słuchacze poszczególnych kierunków mięli za zadanie rozpoznać 16 produktów spożywczych ( suszone płatki drożdżowe, ciecierzycę, karob, siemię lniane, amarantus, popping z amarantusa, soczewicę zieloną i czerwoną, kaszę jaglaną, czarnuszkę, kaszę gryczaną niepaloną, żurawinę, słonecznik, orzechy włoskie, komosę ryżową, czarny sezam).
Ranking klas przedstawia się następująco:
L.p. |
Kierunek/klasa |
Ilość uzyskanych punktów (na 16 pkt możliwych do uzyskania) |
1. |
Technik Farmacji I |
15 |
2. |
Terapia Zajęciowa I |
13 |
3. |
Technik Usług Kosmetycznych II |
11 |
4. |
Technik Masażysta II |
11 |
5. |
Opiekun w Domu Pomocy Społ. II |
11 |
6. |
Opiekun Medyczny |
11 |
7. |
Opiekunka Środowiskowa |
10 |
8. |
Technik Usług Kosmetycznych I |
10 |
9. |
Technik Masażysta I |
7 |
10. |
Technik Elektroradiologii |
6 |
Mgr Elżbieta Baran przygotowała również ulotki z produktami, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój, które powinniśmy uwzględnić w codziennej diecie.